NO & LOW: Vína pro zdraví a na léto 

26. května 2025

Nealko pivo? Už dávno běžná záležitost. Nealko víno? Donedávna spíš úlet. Ale časy se mění a s nimi i naše pití. Generace Z i mladší mileniálové přepisují pravidla životního stylu. Místo hesla „sklenka denně“ přichází čistá hlava, hydratace, wellness – a s nimi stále větší poptávka po vínech bez alkoholu. 

Víno s duší i budoucností 

Ještě před pár lety se nealkoholické víno na seriózní vinařské scéně příliš nenosilo. Dnes je to jeden z nejrychleji rostoucích segmentů (více o něm v našem starším článku). Díky moderním technologiím, jako je vakuová extrakce nebo buněčná osmóza, se daří zachovat charakter vína i bez alkoholu. První pokus? Už v roce 1908 u německého vinařství Dr. Carl Jung. Dnešek? Dealkoholizovaná vína od butikových vinařů i velkých hráčů, včetně těch českých. 

Jak vypadá nabídka? 

Segment „no & low“ zahrnuje šumivá, tichá, bílá, růžová i červená vína. Pro ty, kdo hledají opravdovou „nulu“, existují na tuzemském trhu například: 

Trend potvrzený i z Bruselu 

Evropská komise letos představila návrh nových pravidel pro označování no/low vín. Záměr? Jasně informovat spotřebitele a zároveň podpořit vinaře, kteří se výrobě těchto vín věnují nebo to plánují. Označení jako „0,0 %“, „nízkoalkoholické“ nebo „vyrobeno dealkoholizací“ se mají stát standardem. Více jsme o tomto záměru informovali v dubnovém článku. 

Podle dat mezinárodní organizace IWSR obliba nealkoholických alternativ neustále roste. Vinaři tak mají šanci rozšířit publikum a současně neztratit duši vína. Více o tom, jak rostoucí zájem o zdravý životní styl a pokles spotřeby alkoholu mění trh s nápoji a jaké výzvy i příležitosti tento trend přináší vinařům, si můžete přečíst i v našem rozhovoru s Martinem Chladem, prezidentem Svazu vinařů České republiky.