Nealko Orangenpunsch: voňavý vánoční punč inspirovaný Rakouskem 

8. prosince 2025

Punč patří k neodmyslitelným symbolům (před)vánoční atmosféry. Vůně koření a hrnek s voňavým horkým nápojem v rukou okamžitě navodí sváteční klid. Jeho název přitom pochází z hindského slova paanch, tedy „pět“. Odkazuje na původní podobu nápoje, který byl tvořen přesně pěti ingrediencemi: čajem, alkoholem, vodou, kořením a citronem. 

Dnes má punč nespočet podob. Liší se země od země, trh od trhu, hrnek od hrnku. A zatímco u nás nejčastěji potkáme jablečnou nebo brusinkovou verzi, v Rakousku frčí tzv. Orangenpunsch — oranžová varianta postavená na pomerančovém džusu. A protože tolik pomerančového džusu v punči člověk hned tak nevidí, bylo jasné, že právě tuhle verzi musíme vyzkoušet i v nealko podobě. 

Připravili jsme pro vás jednoduchý recept, který zvládnete doma během pár minut a nabídne stejnou chuťovou pohodu jako punče z adventních trhů, jen bez alkoholu. 

 

Recept: Nealko Orangenpunsch 

Hotový do 15 minut, provoní celý byt 

Ingredience 

  • 1 l 100% pomerančového džusu 
  • 500 ml jablečného moštu 
  • 1 pomeranč na plátky 
  • 2–3 celé skořice 
  • 4–5 hřebíčků 
  • 1 badyán 
  • volitelné: kousek zázvoru, pár brusinek, pomerančová kůra 

Postup 

Všechny tekutiny nalijte do hrnce, přidejte koření a plátky pomeranče a pomalu zahřívejte zhruba 10 minut. Nápoj by neměl projít varem. Podávejte horké a pokud chcete intenzivnější citrusový tón, přidejte trochu čerstvé pomerančové šťávy nebo kůry. 

Pokud hledáte další nealko inspiraci na zimní období, můžete vyzkoušet nealkoholický svařák, který nabízí plnou zimní vůni i bez kapky alkoholu, a také náš oblíbený nealkoholický vaječný likér, jemnou a krémovou klasiku v nealko verzi. Oba nápoje vás krásně zahřejí a doplní domácí adventní atmosféru.