Recept na nealkoholický vaječný likér: Vánoční pohoda pro celou rodinu

12. prosince 2024

Vánoční období je neodmyslitelně spojené s voňavým vaječným likérem, který navodí tu správnou sváteční atmosféru. Vyzkoušejte náš recept, který je vhodný pro děti, těhotné ženy i všechny, kdo si ji chtějí vychutnat s čistou hlavou. Tento krémový a voňavý nealkoholický vaječný likér je ideální pro zimní večery a zaručeně vykouzlí vánoční pohodu.

Co budete potřebovat

500 ml plnotučného mléka
250 ml smetany ke šlehání
100 g krupicového cukru
1 vanilkový lusk (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
4 žloutky
1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
Badyán, skořice

Jak na to

Do hrnce nalijte mléko a přidejte smetanu. Rozkrojte vanilkový lusk, vyškrábněte semínka a přidejte je do směsi (nebo použijte vanilkový extrakt), společně s ostatním kořením. Pomalu zahřívejte a jakmile začne směs jemně pářit, odstavte ji a nechte 10 minut odležet, aby se uvolnila vanilková chuť.

Mezitím si v míse vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny. Směs by měla být hladká a lehce nadýchaná. Následně do ní pomalu přilévejte vanilkové mléko a neustále šlehejte, aby se směs nesrazila. Po spojení vraťte směs zpět do hrnce.

Výslednou směs zahřívejte na nízký stupeň a neustále míchejte, dokud nezhoustne. Dejte pozor, aby se nepřehřála, jinak by se žloutky mohly srazit. Správná konzistence je podobná řídkému pudinku. Poté odstavte z plamene a přidejte muškátový oříšek, skořici a špetku soli a vše důkladně promíchejte.

Likér přelijte do čisté nádoby, uzavřete ji a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Poté uložte do lednice alespoň na 4 hodiny, ideálně přes noc, aby se chutě propojily. Nealkoholický vaječný likér podávejte dobře vychlazený.

Pár tipů na závěr

Pro veganskou verzi použijte rostlinné mléko (např. mandlové nebo ovesné) a místo smetany kokosové mléko. Žloutky nahraďte kurkumou pro žlutou barvu a použijte trochu vanilkového pudinku jako zahušťovadlo.

Pokud preferujete méně sladkou variantu, snižte množství cukru nebo použijte med či javorový sirup.

Chcete-li likér zahustit ještě více, přidejte lžičku kukuřičného škrobu rozpuštěného v troše mléka.

 

Zdroj obrázku: Shutterstock Photo ID: 2229378859