Nealkoholický cider a jeho výroba

7. srpna 2024

 

Ačkoliv se cider může jevit jako trendy záležitost poslední doby, jeho příběh se začal psát již v období antiky. Tento nápoj s dlouhou historií, oblíbený zejména v Evropě, je vyráběn z kvašeného jablečného moštu. Jak je to ale s jeho nealkoholickou variantou? 

Možností je více. Zjednodušeně lze říct, že při výrobě buď k fermentaci vůbec nedochází a alkohol tak ani nevzniká, nebo je po fermentaci alkohol následně odstraněn. Začátek výroby je vždy stejný. Jablka jsou sklizena, omyta a následně rozmačkána. Z této jablečné drti je následně vylisována 100% čerstvá jablečná šťáva. V tuto chvíli se metody výroby rozcházejí.  

U té první se jablečná šťáva pasterizuje, doslazuje a přidávají se do ní dodatečná aromata. Výsledný produkt je tak v podstatě dochuceným moštem, který nikdy ani procesem fermentace neprošel. 

V druhém případě je jablečná šťáva podrobena alkoholovému kvašení jako u klasického cideru. Při něm kvasinky přeměňují cukry obsažené ve šťávě na alkohol a oxid uhličitý. A zde přichází hlavní krok v celém výrobním procesu – dealkoholizace. Existuje hned několik metod dealkoholizace, z nichž nejvyužívanější je tzv. vakuová extrakce. Při ní se cider zahřeje ve vakuové komoře na teplotu 30 °C, což umožňuje, aby se alkohol pozvolna začal vypařovat. Takový způsob odstranění alkoholu je šetrný k chuťovému profilu a zároveň kvalitě nealkoholického nápoje. Mezi další metody patří například buněčná osmóza nebo dvoufázová vakuová extrakce. 

Tento zlatavý nápoj, se svou jemnou perlivostí může podobat pivu, ale i ušlechtilým perlivým vínům. Bývá jak průzračný, tak s lehkým zákalem, a díky nealkoholické variantě si ho lze vychutnat kdykoliv a kdekoliv. Inspirovat se můžete i v našem katalogu, kde najdete jejich přehled společně s recenzemi ostatních čtenářů. 

Zdroj: https://zerodrinks.co.nz/blogs/news/what-is-non-alcoholic-cider-and-how-is-it-made