Přizpůsobení předvoleb souhlasu

Soubory cookie používáme k efektivní navigaci a k provádění určitých funkcí. Podrobné informace o všech souborech cookie naleznete pod jednotlivými kategoriemi souhlasů níže.

Soubory cookie, které jsou zařazeny do kategorie "Nezbytné", jsou uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro umožnění základních funkcí webu.... 

Vždy aktivní

Nezbytné soubory cookie jsou nutné k umožnění základních funkcí těchto stránek, jako je bezpečné přihlášení nebo nastavení preferencí souhlasu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Žádné cookie ke zobrazení

Funkční soubory cookie pomáhají provádět určité funkce, jako je sdílení obsahu webových stránek na platformách sociálních médií, shromažďování zpětné vazby a další funkce třetích stran.

Žádné cookie ke zobrazení

Analytické soubory cookie se používají k pochopení interakce návštěvníků s webovými stránkami. Tyto soubory cookie pomáhají poskytovat informace o metrikách, jako je počet návštěvníků, míra opuštění, zdroj návštěvnosti atd.

Žádné cookie ke zobrazení

Výkonnostní soubory cookie se používají k pochopení a analýze klíčových výkonnostních ukazatelů webových stránek, které pomáhají poskytovat návštěvníkům lepší uživatelský zážitek.

Žádné cookie ke zobrazení

Reklamní soubory cookie se používají k poskytování návštěvníkům přizpůsobených reklam na základě dříve navštívených stránek a k analýze účinnosti reklamních kampaní.

Žádné cookie ke zobrazení

Nealkoholické pivo a jeho výroba

15. ledna 2024

 

Základy nealkoholického piva se začaly rýsovat v období prohibice v USA ve 20. letech minulého století. V Evropě to bylo po 2. světové válce ve Švýcarsku a Německu. V Československu se začalo vyrábět na konci sedmdesátých let pod názvem PITO (spojením slabik Pivo a auTO). V současnosti se nealkoholická varianta piva nachází v tuzemské nabídce bezmála třiceti pivovarů.

Stoupající kvalita a zlepšování chuti přispívají k tomu, že se těší rostoucí oblibě především u mladší generace. Mají nižší kalorickou hodnotu, obsahují látky snižující riziko tvorby krevních sraženin, ale jsou vhodná třeba i jako náhrada iontových nápojů při sportu.

Převládající metodou je omezení tvorby alkoholu již při samotné výrobě piva. Toho je možné docílit hned několika způsoby. Nejčastějším a u nás nejdéle využívaným je brzké přerušení procesu kvašení. Nejlepší chuťové výsledky pak přináší využití speciálních kvasinek citlivých na alkohol. Pivo prochází podobným procesem jako standardní verze, ale kvasinky při zachycení alkoholu kvašení samy zastaví. Nejtěžší na této metodě je obstarání a náročná péče o kvasinky.

Alkohol lze odstranit i z hotového piva, a to pomocí destilace nebo reverzní osmózy. Pivo si při nich zachovává prospěšné látky, přichází však o chuťové vlastnosti. Navíc jde o finančně nákladnější metodu, která se u nás moc nevyužívá.