Nealkoholické destiláty a jejich výroba

11. ledna 2024

 

Nealkoholická piva a vína jsou mezi veřejností známá. Poměrně novou kategorií jsou nealkoholické destiláty, které se těší vzrůstající oblibě. Jsou skvělou alternativou k alkoholickým verzím, jen neobsahují tolik kalorií a nebolí z nich hlava.

Způsobů výroby je hned několik, mezi nejčastější patří vynechání kvašení a dealkoholizace alkoholických variant. V prvním zmiňovaném případě se bylinky, ovoce či koření nechají macerovat, ale vynechá se následné kvašení. Poté proběhne destilace či parní destilace. V případě dealkoholizace se při destilaci extrahuje voda, chutě, vůně a alkohol. V závěru se vše kromě alkoholu smíchá zpět dohromady. Některé nealkoholické aperitivy se pak vyrábí pomocí dealkoholizace vína a následným přidáním bylin.

Na běžné popíjení se tyto nealkoholické varianty příliš nehodí, ale jsou skvělé pro přípravu míchaných drinků a koktejlů.