Dopřejte si víno a bublinky s čistou hlavou nejen na začátku roku

5. února 2025

Nealkoholické varianty vín, prosecca i sektů dobývají svět a Česko není výjimkou. S rostoucím zájmem o zdravý životní styl a poklesem konzumace alkoholu získávají na stále větší oblibě. Podívejte se společně s námi pod pokličku zodpovědných alternativ tradičních nápojů, zjistěte, jak se vyrábí i jak je jednoduše párovat s pokrmy. Přinášíme vám tipy, které zachovají kouzlo okamžiku a hlavu svěží!

Vína bez alkoholu nejsou žádnou novinkou. Jejich historie sahá do roku 1908, kdy byla v Německu vyrobena první nealkoholická varianta. Popularitě se těšila především v období prohibice ve 20. a 30. letech 20. století. Dnes patří nealkoholická a nízkoalkoholická vína i sekty mezi vyhledávané možnosti nejen pro slavnostní příležitosti. Jejich obliba navíc od dob pandemie neustále stoupá.

Průkopníkem nealkoholických variant vín se u nás stala společnost BOHEMIA SEKT, která před 15 lety otevřela pomyslné dveře nové éře oslav bez kompromisů.

„Začali jsme nealkoholickým Bohemia Sektem, který byl první široce distribuovanou alternativou v Česku ke klasickým šumivým a tichým vínům. Vstoupili jsme do tohoto segmentu, abychom nabídli kvalitní variantu těm, kteří si chtějí vychutnat šumivé víno bez alkoholu,“ říká Martin Fousek, marketingový ředitel společnosti BOHEMIA SEKT. 

Ta loni v květnu představila v pořadí již šestý nealkoholický produkt Bohemia Sekt ICE 0%. V letošním roce přichází s dvěma novinkami. Na trh vstupuje Mionetto Aperitivo nealkoholické, které přináší skvělou alternativu pro všechny milovníky letních spritzů, a portfolio doplní také značka Freixenet s růžovým nealkoholickým Freixenet Rosé 0,0 %.  

 

 

 

 

 

Stejné víno, čistá hlava

Není tajemstvím, že vína obsahují hned několik zdraví prospěšných látek, především antioxidanty a fenoly. O ty nejsou ochuzené ani zodpovědnější alternativy, ovšem s jedním zásadním rozdílem – absencí alkoholu. Tyto vlastnosti si uchovávají zejména díky pečlivé výrobě, která podléhá stejným procesům jako u klasických variant vín.

„Začínáme zpracováním hroznů, následuje kvašení a výroba tichého vína. Klíčový rozdíl je v závěrečné fázi, kdy dochází k procesu dealkoholizace. Ten musí být co nejšetrnější, neboť při správném postupu dokáže ve víně zachovat potřebná aromata s téměř nulovými ztrátami,“ říká Denisa Kolaříková, hlavní sommeliérka společnosti BOHEMIA SEKT.

Dodává, že čím kvalitnější je vstupní produkt, tím lepší bude výsledek: „Nejvíce se pro výrobu nealkoholických variant hodí aromatická, chuťově plná bílá vína s jemnou kyselinkou nebo červená vína s hladkou tříslovinou.“

Šetrná dealkoholizace

K odstranění alkoholu se používají různé technologie, zejména vakuová extrakce a buněčná osmóza. „Nejšetrnější metodou je vakuová extrakce, při níž je z vína nejprve odebráno aroma, poté alkohol a následně se aroma vrací zpět,“ upřesňuje Kolaříková a dodává, že víno tímto postupem neztrácí vůni ani chuť.

Přípitky s čistou hlavou

Pokud patříte mezi milovníky bublinek, nealkoholické alternativy sektů a prosecca jsou pro vás ideální volbou, neboť díky bublinkám navíc zůstávají stejně slavnostní a osvěžující, jak byste si přáli. „Nealkoholické alternativy šumivých vín podléhají stejným výrobním postupům jako ty klasické. Například nealkoholické Mionetto 0,0 % se rovněž vyrábí z hroznů odrůdy Glera a alkohol je z vína šetrně odstraněn speciálním výrobním postupem ve vakuu. Můžete si tak být jistí, že si zachovává své výjimečné chuťové charakteristiky, na které jsme u prosecca zvyklí,“ upřesňuje hlavní sommeliérka společnosti BOHEMIA SEKT.

Nebojte se párování

S rostoucí popularitou nealkoholických vín v Česku si tyto varianty nachází své místo i na slavnostní tabuli. Říkáte si, jak dosáhnout kulinární symfonie bez kapky alkoholu? Zde jsou tipy, které zajistí, že vaše tabule bude i bez alkoholických nápojů chuťově vyvážená a bez kompromisů.

Držte se jednoduchých pravidel

Abychom mohli správně kombinovat víno, i nealkoholické, s jídlem, je důležité nejprve pochopit, jak spolu tyto dva světy fungují. „Můžeme se vydat cestou harmonie, kdy se chutě vína a pokrmu krásně doplňují, nebo záměrného kontrastu, který zvýrazní jejich jedinečnost,“ upozorňuje sommeliérka a dodává, že se při párování není třeba bát překročit hranice běžných doporučení – právě díky tomu můžete objevit nečekané chuťové zážitky.

Charakteristika jako klíč

Vína se liší mnoha vlastnostmi, které ovlivňují jejich ideální kombinování s jídlem. K těm nejdůležitějším patří kyselost, sladkost, množství tříslovin a celková plnost. Tyto prvky hrají zásadní roli při výběru a je jen na vás, zda je sladíte s chutí pokrmu, nebo vytvoříte kontrastní, ale přesto lákavou kombinaci.

Naše doporučení

Lehká nealkoholická vína párujte s jemnými pokrmy, jako je ryba či salát. Plnější nealkoholické varianty naopak s těmi výraznějšími, například pečeným masem. „Sladší vína bez alkoholu příjemně zjemní ostřejší jídla. Polosladké bude skvělou volbou k pikantnímu masu či uzenému. Naopak osvěžující bílé zase skvěle doplní smažená jídla či krémové polévky,“ radí Denisa Kolaříková a doplňuje, že nealkoholická vína s výraznou kyselinkou dokážou skvěle proložit i tučnější pokrmy.

Podle zažitých zásad se červené víno skvěle hodí k výrazným chutím červeného masa, jako je hovězí nebo zvěřina. Naopak lehčí bílá vína vyniknou ve spojení s jemností světlých mas a drůbeže. „Při výběru vína k rybám či mořským plodům můžete sáhnout po svěžím bílém nebo osvěžujícím rosé, která podtrhnou jejich delikátní chuť,“ říká sommeliérka BOHEMIA SEKT.

Stejně jako vína i sýry nabízejí širokou škálu chutí, které vybízejí k objevování. Spojení těchto dvou světů může být nejen gurmánským zážitkem, ale i zábavným experimentem na mnoho večerů. „Obecně se k sýrům doporučují bílá či růžová vína, která jejich chuť často krásně doplní,“ uzavírá Denisa Kolaříková.

Nezapomeňte na svůj vkus

Společenská setkání jsou především o pohodě, proto se nebojte vybrat nealko víno podle svého vkusu. Pravidla slouží jen jako doporučení, ale nechte se inspirovat a klidně objevte i netradiční kombinace.

Zdroj: TZ Bohemia Sekt