Nealkoholické pivo a jeho výroba
15. ledna 2024
Základy nealkoholického piva se začaly rýsovat v období prohibice v USA ve 20. letech minulého století. V Evropě to bylo po 2. světové válce ve Švýcarsku a Německu. V Československu se začalo vyrábět na konci sedmdesátých let pod názvem PITO (spojením slabik Pivo a auTO). V současnosti se nealkoholická varianta piva nachází v tuzemské nabídce bezmála třiceti pivovarů.
Stoupající kvalita a zlepšování chuti přispívají k tomu, že se těší rostoucí oblibě především u mladší generace. Mají nižší kalorickou hodnotu, obsahují látky snižující riziko tvorby krevních sraženin, ale jsou vhodná třeba i jako náhrada iontových nápojů při sportu.
Převládající metodou je omezení tvorby alkoholu již při samotné výrobě piva. Toho je možné docílit hned několika způsoby. Nejčastějším a u nás nejdéle využívaným je brzké přerušení procesu kvašení. Nejlepší chuťové výsledky pak přináší využití speciálních kvasinek citlivých na alkohol. Pivo prochází podobným procesem jako standardní verze, ale kvasinky při zachycení alkoholu kvašení samy zastaví. Nejtěžší na této metodě je obstarání a náročná péče o kvasinky.
Alkohol lze odstranit i z hotového piva, a to pomocí destilace nebo reverzní osmózy. Pivo si při nich zachovává prospěšné látky, přichází však o chuťové vlastnosti. Navíc jde o finančně nákladnější metodu, která se u nás moc nevyužívá.