Přizpůsobení předvoleb souhlasu

Soubory cookie používáme k efektivní navigaci a k provádění určitých funkcí. Podrobné informace o všech souborech cookie naleznete pod jednotlivými kategoriemi souhlasů níže.

Soubory cookie, které jsou zařazeny do kategorie "Nezbytné", jsou uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro umožnění základních funkcí webu.... 

Vždy aktivní

Nezbytné soubory cookie jsou nutné k umožnění základních funkcí těchto stránek, jako je bezpečné přihlášení nebo nastavení preferencí souhlasu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Žádné cookie ke zobrazení

Funkční soubory cookie pomáhají provádět určité funkce, jako je sdílení obsahu webových stránek na platformách sociálních médií, shromažďování zpětné vazby a další funkce třetích stran.

Žádné cookie ke zobrazení

Analytické soubory cookie se používají k pochopení interakce návštěvníků s webovými stránkami. Tyto soubory cookie pomáhají poskytovat informace o metrikách, jako je počet návštěvníků, míra opuštění, zdroj návštěvnosti atd.

Žádné cookie ke zobrazení

Výkonnostní soubory cookie se používají k pochopení a analýze klíčových výkonnostních ukazatelů webových stránek, které pomáhají poskytovat návštěvníkům lepší uživatelský zážitek.

Žádné cookie ke zobrazení

Reklamní soubory cookie se používají k poskytování návštěvníkům přizpůsobených reklam na základě dříve navštívených stránek a k analýze účinnosti reklamních kampaní.

Žádné cookie ke zobrazení

AI už vaří i pivo a nevede si špatně

24. června 2024

Belgičtí vědci věří, že je možné vylepšit chuť tradičního piva, včetně jeho nealkoholických variant. Na pomoc si přizvali umělou inteligenci, která na základě více než statisíce pivních recenzí dokázala identifikovat, jaké chutě a jejich vzájemné kombinace vnímají lidé nejlépe. Odborná komise se pak při hodnocení shodla, že piva vylepšená za pomoci AI chutnala skutečně ještě lépe, než původní originál. Největší chuťový posun zaznamenala piva nealkoholická.

Revoluční objevy v pivovarnictví

Profesor Kevin Verstrepen z Katolické univerzity v belgické Lovani se svým týmem vedl studii, jak může AI pozitivně ovlivnit chuť piva. Výsledky byly publikovány v magazínu Nature Communications. „Pivo obsahuje stovky různých aromatických molekul, které naše smysly zachytí a mozek spojí do jednoho celku. Tyto sloučeniny se navzájem ovlivňují, takže vnímání jedné závisí na koncentraci ostatních,“ uvedl Verstrepen pro Guardian. Ve studii bylo zahrnuto 250 komerčních piv 22 různých druhů, od ležáků přes ochucená až po nealkoholická piva. Komise složená z 16 odborníků hodnotila chuťové vlastnosti i poměr kyselých a sladkých prvků.

AI v pivovarnictví

AI model byl trénován na datech z ochutnávek a na přibližně 180 tisících recenzí uživatelů ze serveru RateBeer. Cílem bylo vytvořit virtuálního pivního someliéra, který by dokázal určit optimální složení piva. Tým pak vzal nejoblíbenější pivo z recenzí a nechal AI navrhnout jeho vylepšenou verzi. Tento nový nápoj byl uvařen a opět podán degustační komisi. Výsledek? Vylepšené pivo chutnalo všem výrazně více než původní verze.

Pivovarníci se však nemusí obávat, že by nové technologie mohly ohrozit tradiční výrobu piva. Verstrepen zdůrazňuje, že dovednosti sládků jsou stále klíčové pro celé odvětví. „Modely umělé inteligence předpovídají chemické změny, které by mohly pivo optimalizovat, ale je stále na sládcích, aby to provedli, počínaje recepturou a metodami vaření,“ dodal na závěr profesor belgické univerzity. 

Zdroj: 

https://smartmania.cz/pivo-uz-vari-umela-inteligence-podle-expertu-je-lepsi-nez-original/

https://www.theguardian.com/technology/2024/mar/26/ai-beer-taste-better-belgium-scientists